Der er grund til at være stolt af projektet omkring Hornsyld Klimavarme. Det er nemlig ny måde at tænke lokal fællesvarme, hvor lokale virksomheder både er leverandør og modtager varmen. Nu er varmecentralen, der samler hele rørnettet ét sted, ved at være klar til at blive indviet.
På en gråvejrsdag i oktober 2021, blev der sat det første spadestik til den nye fælles varmeforsyning. Det var bestyrelsesformanden og den tidligere borgmester, som stod med spaden i hånden. Foran en tom byggeplads. Et område, som i dag er arealet for den nye varmecentral i Hornsyld.
Men varmecentralen er mere end bare en bygning. Det er kulminationen på en innovativ idé og hårdt arbejde, som er blevet til virkelighed. Åbningen af den nye varmecentral betyder nemlig, at varmen nu kommer fra flere klimavenlige varmekilder.
Selvom klimavarmen allerede bliver leveret til en række områder i Hornsyld, har det indtil nu været gennem en midlertidig løsning, hvor Hornsyld Købmandsgård har produceret den nødvendige varme. Det fortæller Aleksander Caspersen, der er projektleder for implementeringen af Hornsyld Klimavarme.
– Når den nye varmecentral bliver sat i gang, betyder det, at vi tager den store tank i brug. Det vil sige, at vi får overskudsvarme fra Triple A, varme fra Hornsyld Købmandsgård og vi kan supplere med egen varmepumpe, fortæller Aleksander Caspersen.
Lige nu tester Hornsyld Klimavarme varmecentralen af og planen er, at den kører fra starten af april 2023.
Selvom det kan lyde simpelt med en varmecentral, er det bestemt ikke tilfældet med opsætningen og programmeringen af sådan en.
– Der sidder mange håndtag, der styrer, hvad der skal komme igennem. Håndtagene er programmeret til at styre sig selv, så de åbner og lukker lidt hele tiden, fortæller Aleksander Caspersen.
Hvis overskudsvarmen er billigst, bliver der åbnet mere for den. Hvis varmpumpen er billigst, er det den, der bliver tændt. Sådan kan centralen hele tiden justere sig time for time, da den kender strømpriserne 24 timer frem.
Både elektrikere, smede, isolatører, programmører og projektledere har arbejdet på at få den nye varmecentral helt klar. Den skal nemlig give lokalbefolkningen stabil varme, og derfor er det vigtigt, at have dygtige folk med på holdet.
– Det er ikke mange steder, man har lavet en lokal varmeløsning på den her måde, hvor byens industri leverer og modtager varme – samtidig med at vi selv supplerer med lidt varme. Derfor har jeg også personligt selv lært meget af projektet, og vi har kæmpet for, at det skal blive rigtig godt, siger Aleksander Caspersen.
Den kamp får borgerne i Hornsyld snart glæde af. Det betyder nemlig, en stabil varmetemperatur ind i huset, hvilket har været en mindre udfordring i den midlertidige løsning, der lige nu bliver brugt. Selvom de færreste nok har bemærket den lille temperatursvingning, er det alligevel med store forhåbninger, at den nye varmecentral åbner op for en gennemtænkt og stabil løsning, som skal styre den klimavenlige varme i Hornsyld fremover.