Hornsyld Klimavarme har fået en spritny akkumuleringstank, skal sørge for at udnytte varmen bedst muligt. En løsning, som vi er stolte af, fordi den kommer alle i varmefællesskabet til gode. Vi forsøger her at forklare, hvordan det fungerer, når varmen kommer fra vores forskellige energikilder og ud til din husstand.
Akkumuleringstank. Et svært ord, du måske tænker er for teknisk til at give mening for dig. I virkeligheden er det et smart system, som giver mange fordele. Rasmus Lund er ingeniør og afdelingsleder hos PlanEnergi og har hjulpet Hornsyld Klimavarme med at udvikle fjernvarmesystemet, med en akkumuleringstank, der er skræddersyet lige præcis til vores behov.
Tanken er koblet op på forskellige varmesystemer, så man altid kan udnytte den billigste og mest klimavenlige varme.
“Akkumuleringstanken fungerer som en buffer, som alt varmen strømmer igennem. Er der overproduktion af varme, bliver den lagret og ligger klar til at blive brugt, når behovet opstår. På den måde sikrer man hele tiden at gøre varmen så billig som muligt samtidig med, at man får udnyttet de klimavenlige energikilder bedst muligt,” forklarer Rasmus Lund.
For at forstå, hvordan tanken virker, er vi nødt til at starte med de energikilder, som Hornsyld Klimavarme benytter. Midlet til den primære energikilde er en stor varmepumpe, som kan modtage overskudsvarme fra produktionsvirksomheden TripleA. TripleA leverer overskuddet af varme fra deres produktion til byens borgere mod, at de også selv kan bruge tanken som en buffer, da TripleA har brug for en konstant temperatur og forsyning til deres proces.
Samtidig leverer Hornsyld Købmandsgård affaldet fra kornskaller, som bliver brugt til fyring i en biomassekedel. Og nu kommer det svære så: Når biomassekedlen producerer varme på en temperatur på omkring 100 grader, kommer det ind i akkumuleringstanken, inden TripleA modtager varmen til deres produktion. Under produktionen hos TripleA er der konstant overskud af varme fra deres tørreri, som kan sendes tilbage i akkumuleringstanken. Varmen er her 45 grader og bliver hævet til 65 grader af varmepumpen, inden den sendes ud til byens husstande. På den måde strømmer varme konstant ind og ud ad tanken.
“Vi har designet akkumuleringstanken ud fra, at den skal være effektiv, sikre billig varme og samtidig leve op til behovene fra Hornsyld Klimavarme, fjernvarmebrugerne og de virksomheder, som indgår i varmeproduktionen. Der kan for eksempel være perioder med stop på biomassekedlen eller perioder med faldende temperaturer. Her sikrer akkumuleringstanken et kontant flow både i varmemængde og temperatur. Det handler om at udnytte ressourcerne bedst muligt,” fortæller Rasmus Lund.
Derudover kan varmepumpen også gøre brug af nogle luftkølere, som henter varme fra luften. Denne metode er ikke lige så effektiv som overskudvarmen, men den sikrer, at Varmepumpen altid kan producere fjernvarme.